Apelsin och Kardemumma muffins

Idag bjuder jag på ett enkelt recept på fantastiskt goda apelsin-och kardemumma muffins. Muffinsen blir mjuka, syrliga och får den där härliga smaken av nymald kardemumma, perfekta att baka hela året runt! Dessa dekorerades med ouppvispad mörkchoklad ganache som det även kommer ett recept på längre ner. Du måste testa dessa muffins, lovar att du kommer att älska dem! 

Apelsin och Kardemumma muffins (12 stycken) 

150 g rumstempererat smör

150 g rårör socker

145 g mjöl

3 ägg

1 tsk bakpulver

1 msk malen kardemumma

saften och skalet ifrån 1 apelsin

Börja med att vispa smör och socker pösigt. Tillsätt sedan äggen, saften och skalet ifrån apelsinen samt kardemumman. Det kan hända att smeten blir grynig, det är ganska vanligt och händer ofta. Tillsätt till sist mjölet och bakpulvret och vispa till en slät och välblandad smet. Fördela sedan i 12 stycken normalstora muffinsformar. Grädda i 190 grader i ugnen under 15-20 minuter eller tills muffinsen blir gyllenbruna. Ta ut och låt stelna på galler för att dem inte ska bli svampiga i botten. 

Jag dekorerade mina muffins med mörchoklad ganache som jag inte vispat upp. När massan inte är uppvispad blir den ganska tung och mastig men samtidigt ganska mörk och glansig. Du kan med fördel vispa upp ganachen istället för att få en fantastiskt god, lätt och fluffig frosting som inte är för söt. 

Mörk Choklad Ganache 

600 g - mörk kvalitetschoklad (mjölkchoklad går också bra) 

3,5 dl - 40% vispgrädde (använd inte laktosfri grädde eller grädde med lägre fetthalt om du vill vispa upp ganachen för då kommer det inte att funka)

Skär chokladen i små bitar och lägg i en glasskål och häll på grädden. Ställ i 30 sekunder i mikron. Blanda sedan ordentligt i någon minut. Upprepa proceduren tills all choklad smält. Kom ihåg att blanda ordentligt emellan turerna i mikron. Det är själva rörandet som får chokladen att smälta. När all choklad har smält och massan bivit flytande och glansig är den klar. Nu när den är varm kan du hälla den på en tårta för att få ett glansigt skal. Annars tar du plastfolie och täcker ganachen. Låt den stå och vila i några timmar, gärna över natten. .Vill du som jag ha den tung och glänsande ganache som jag hade på mina muffins idag skedar du upp en del massa i en spritspåse med stjärntyll och spritsar dina cupcakes. Ifall ganachen blivit för hård kan du mikra den i 10 sekunder åt gången tills den blivit lite mjukare. Ifall du vill vispa upp ganachen lägger du över ganachen i en stor skål och vispar upp den på hög hastighet tills önskad konsistens uppnås. Lycka till! 

Recept | choklad, cupcakes, enkelt recept, ganache, hemmagjorda, muffins, recept | |
Upp