Pepparkaksmuffins med Vit choklad-ganache

Idag bjuder jag på enligt mig, de absolut godaste julmuffinsen! En härlig smak utav pepparkaka blandat med en ganska osöt forsling gjord på vit choklad. Receptet på muffinsen är ganska idiotsäkert men ganachen är lite knepig att få till, det krävs rätt ingredienser och rätt tillagning, men lyckas du får du världens fluffigaste, vitaste och godaste forsling! Scrolla ner för att ta reda på recepten. 

Pepparkaksmuffins (12st normalstora)

125g rumstempererat smör

125 g farinsocker 

2 ägg

2 msk mjölk

120 g mjöl

1 tsk bakpulver

1 stor msk pepparkakskryddor

Vispa smör och socker pösigt. Häll sedan i äggen och mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt sedan mjöl, pepparkakskryddorna och bakpulver och rör till en slät smet med hjälp av en slickepott. Fördela smeten i 12 normalstora formar som lagts upp i en muffinsplåt. Baka i mitten av ugnen i 15 - 18 minuter i 190 grader. Ta sedan ut muffinsen ur ugnen och låt svalna på ett galler så att dem inte blir fuktiga i botten. 

Uppvispad Vit choklad-ganache frosting 

400 g vit kvalitetschoklad - Använd inte bakchoklad, använd den chokladen som du i vanligt fall skulle äta. Jag har även märkt att billig choklad inte vispas upp lika bra, så skippa ica eller coops billiga bakchoklad. 

2,5 dl vispgrädde - Använd en vispgrädde med minst 40% fetthalt. Använd inte laktosfri grädde eller annan ersättningsgrädde, av egen erfarenhet vet jag att dessa inte går att vispa upp utan att massan blir grynig.

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en stor skål, helst utav glas. Häll sedan på vispgrädden. Ställ skålen i mikron och mikra i 30 sekunder. Ta sedan ut skålen och med hjälp av en slikepott eller en sked blanda ordentligt i ca en minut. Choklad smälter av själva rörandet, inte bara av värmen. Efter det gör du om samma procedur tills all choklad har smält. Massan ska vara gul, inte vit vid det här laget. Kontrollera att skålen mikras i max 30 sekunder åt gången och att du rör ordentligt emellan varje gång. Du vet att ganachen är klar när den är rinnig och all choklad har smält. Inga små chokladgryn ska vara kvar. 

Ta sedan plastfolje och täck skålen, plastet ska nudda ganachen annars bildas det en ful skorpa. Ställ sedan ganachen i rumstemperatur i minst 8 timmar. Du ska INTE påskynda processen genom att ställa ganachen kallt. Då kommer den bli svår att vispa upp. Rör inte heller om i ganachen, låt den bara få stå och vila under den angivna tiden. 

Efter minst 8 timmar är ganachen rumstempererad och fortfarande gul. Nu behöver du en elektrisk visp med stark kraft för nu ska ganachen vispas upp vilket tar en del tid och kraft. Häll i den gula ganachen i en stor skål och börja vispa upp den i medelhastighet. Efter några minuter höjer du hastigheten till max och vispar tills ganachen har blivit vit, fluffig och ganska hård i konsistensen. 

Klart! 

(Ganachen går inte att rädda ifall du misslyckas. Ifall du har misslyckats kan det bero på tre saker, du har ställt ganachen i kyla, du har använt dålig choklad, laktosfri grädde eller grädde med för lite fett. Du har mikrat ganachen för länge så att den har smält för mycket eller för kort tid så att små chokladflisor finns kvar) 

Strössel med pepparkaksgubbar köpte jag på Lagerhaus för en tia, så sjukt söta! Se själv :)
Recept | cupcakes, ganache, julcupcakes, muffins, pepparkaka, pepparkaksgubbe, recept, strössel, vitchoklad | |
Upp