Äpple och Kanelmuffins

För mig finns det fyra smaker som skriker jul och julkänslor, pepparkaka, saffran, mandel och äpple med kanel. Jag fullkomligt älskar smaken och doften av varmt äpple och kanel. Idag bjuder jag på mitt absoluta favoritrecept på gudomligt goda äpple-och kanelcupcakes med marängsmörkräm. Du kan helt klart utesluta marrängsmörkrämen och servera muffinsen varma med vaniljsås eller bara som dem är. 

 Äpple-och kanelmuffins (12 normalstora muffins) 

75 g Farinsocker

50 g Vanligt strösocker

125 g rumstempererat smör

120 g mjöl (ca 2 dl)

2 tsk malen kanel

1 tsk bakpulver

2 ägg

1 stort äpple

1 tsk citronsaft 

Vispa ihop smör, farinsocker och strösocker till en mjuk luftig smet vilket tar ca tre minuter. Vispa i 2 ägg och fortsätt vispa till en jämn smet. Häll sedan ner mjöl, kanel och bakpulver och vispa till en jämn smet. Skala äpplet och riv på ett rivjärn, riv inte för smått vi vill inte ha äppelmos. Blanda i äpplet och citronsaften och rör till en slät smet med en slikepott. Fördela smeten i formarna och ställ in dem i 190 grader i 18 minuter. När de är färdiggräddade ställ dem på ett galler och låt svalna så att dem inte blir fuktiga och svampiga i botten. 

Denna marängsmörkrämen är min absoluta favorit när det kommer till vit cupcakefrosting med vaniljsmak. Den är mjuk, lagom söt och har den där marrängsmaken i sig. Denna frosting går självklart också att färga och smaksätta med annan arom än vanilj (funkar dåligt med choklad). Det enda som slår denna frosting är chokladganache som jag någon annan gång lägger upp recept på. 

Marängsmörkräm (för 12 normalstora cupcakes)

4 äggvitor 

250 g strösocker

en nypa salt

250 g osaltat rumstempererat smör

1 msk vaniljsocker 

(valfritt för extra vaniljsmak; 1 tsk vaniljextrakt) 

Lägg äggvitan, sockret och saltet i en metall-eller glasskål och placera skålen över en kastrull med kokande vatten. Blanda ordentligt med en slikepott så att äggvitan inte stelnar. Blanda ofta, men inte hela tiden i ca 5 - 10 minuter eller tills sockerkristallerna smält och massan är varm. Ta av skålen från värmen. Vispa upp marängsmeten när den är varm och vispa i ca 10 minuter tills massan ökat i storlek, blivit vit och seg samt kallnat. När marängmassan är färdigvispad, täck skålen med plastfolie och ställ åt sidan i rumstemperatur. I en annan skål vispa upp det rumsvarma smöret tills det är ljust, fluffigt och mjukt, det tar ca 5 minuter. Tillsätt vaniljsockret och eventuellt vaniljextrakten i smöret och vispa slätt. Tillsätt sedan marängsmeten i smöret och i hög hastighet vispa i ca 5 minuter. 

 Marängsmörkrämen är ganska lös och ska vara sådan. Den förvaras i kylskåp i max fem dagar. Det går bra att frosta dina cupcakes direkt och sedan låta stå i två dagar i kylskåp. Ifall du vill ha en lite mer fast marängsmörkräm kan du hälla i lite florsocker, men inte för mycket då du förstör den lena smaken i denna smörkräm. 
 Frosta dina cupcakes och pudra på lite kanel på toppen för en extra fin touch! 
 Dessa cupcakes är inte så vackra, men smakkombinationen är helt fantastisk och jag lovar att du kommer att älska dem!
 
Recept | cupcakes, enkelt recept, hemmagjorda, muffins, recept, smörkräm | |
#1 - - Johanna (Johannas julblogg):

Dem blev jag sugen på att baka!

Svar: Jag rekommenderar starkt att du testar dessa! :)
Martina

#2 - - Anonym:

Vad dem goda? De ser väldigt smaskiga ut :) du är väldigt duktig på att baka:)

Svar: Klart att dem var goda, äpple och kanelmuffins är mina absoluta favoriter :)
Martina

Upp