Äpple och Kanelmuffins
För mig finns det fyra smaker som skriker jul och julkänslor, pepparkaka, saffran, mandel och äpple med kanel. Jag fullkomligt älskar smaken och doften av varmt äpple och kanel. Idag bjuder jag på mitt absoluta favoritrecept på gudomligt goda äpple-och kanelcupcakes med marängsmörkräm. Du kan helt klart utesluta marrängsmörkrämen och servera muffinsen varma med vaniljsås eller bara som dem är.

75 g Farinsocker
50 g Vanligt strösocker
125 g rumstempererat smör
120 g mjöl (ca 2 dl)
2 tsk malen kanel
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 stort äpple
1 tsk citronsaft
Vispa ihop smör, farinsocker och strösocker till en mjuk luftig smet vilket tar ca tre minuter. Vispa i 2 ägg och fortsätt vispa till en jämn smet. Häll sedan ner mjöl, kanel och bakpulver och vispa till en jämn smet. Skala äpplet och riv på ett rivjärn, riv inte för smått vi vill inte ha äppelmos. Blanda i äpplet och citronsaften och rör till en slät smet med en slikepott. Fördela smeten i formarna och ställ in dem i 190 grader i 18 minuter. När de är färdiggräddade ställ dem på ett galler och låt svalna så att dem inte blir fuktiga och svampiga i botten.

Denna marängsmörkrämen är min absoluta favorit när det kommer till vit cupcakefrosting med vaniljsmak. Den är mjuk, lagom söt och har den där marrängsmaken i sig. Denna frosting går självklart också att färga och smaksätta med annan arom än vanilj (funkar dåligt med choklad). Det enda som slår denna frosting är chokladganache som jag någon annan gång lägger upp recept på.
Marängsmörkräm (för 12 normalstora cupcakes)
4 äggvitor
250 g strösocker
en nypa salt
250 g osaltat rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker
(valfritt för extra vaniljsmak; 1 tsk vaniljextrakt)
Lägg äggvitan, sockret och saltet i en metall-eller glasskål och placera skålen över en kastrull med kokande vatten. Blanda ordentligt med en slikepott så att äggvitan inte stelnar. Blanda ofta, men inte hela tiden i ca 5 - 10 minuter eller tills sockerkristallerna smält och massan är varm. Ta av skålen från värmen. Vispa upp marängsmeten när den är varm och vispa i ca 10 minuter tills massan ökat i storlek, blivit vit och seg samt kallnat. När marängmassan är färdigvispad, täck skålen med plastfolie och ställ åt sidan i rumstemperatur. I en annan skål vispa upp det rumsvarma smöret tills det är ljust, fluffigt och mjukt, det tar ca 5 minuter. Tillsätt vaniljsockret och eventuellt vaniljextrakten i smöret och vispa slätt. Tillsätt sedan marängsmeten i smöret och i hög hastighet vispa i ca 5 minuter.




Dem blev jag sugen på att baka!