Glöggmuffins!
Jag älskar att baka något med julens smaker, förra veckan gjorde jag tranbärsmuffins med saffransfrosting som blev helt fantastiska och idag blev det glöggmuffins! Dessa muffins är helt klart en vuxenfavorit kring advent, härligt kryddiga och inte för söta. Jag använde billigt glögg ifrån coop med 2,5% alkohol, men i ugnen så kokar ändå alkoholen bort så dessa muffins blir i princip alkoholfria. Dessa serveras inte med någon frosting utan penslas med ett glögg-sockerlag som är superlätt att göra. Sockerlaget är det som gör att muffinsen verkligen får den där glöggsmaken. Läs, baka och njut!

125 g rumstempererat smör
125 g (1,5 dl) strösocker
110 g (knappt 2 dl) mjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
2 msk glögg
rivet skal ifrån 1 apelsin
1/2 tsk malen kryddnejlika
3 kryddmått kardemumma
1/2 tsk kanel
(du kan mixa och trixa lite med kryddorna hur du vill beroende på vilken slags glögg du gillar. Dessa kryddor ger en ganska grundläggande glöggsmak. Ifall du vill ha lite mer besk smak kan du öka mängden apelsinskal, häll dock inte ner någon saft, den förstör smeten)
Vispa smör och socker tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget tills dem är väl invispade. Tillsätt sedan glöggen, apelsinskalet och kryddorna och vispa till en slät smet. Sikta in mjölet och bakpulvret lite i taget och vispa tills allt är väl inblandat. Portionera ut smeten i 12 stycken normalstora formar och grädda i ca 17 minuter eller tills dem blivit gyllenbruna på toppen.

Som jag tidigare nämnt frostas dessa inte med någon tung, söt frosting utan penslas med ett tunt lager glögg-sockerlag när de fortfarande är varma. Sockerlaget gör så att muffinsen verkligen smakar kryddig glögg och tillsätter lite sötma. Detta recept är mycket enkelt och bör förberedas medan muffinsen står i ugnen så att laget kan penslas på några minuter efter att muffinsen tagits ut ur ugnen.
Glögg-sockerlag
(för 24 stycken normalstora muffins)
1/5 dl strösocker
5 msk glögg
1 tsk rivet apelsinskal
(ev 1 tsk malda glöggkryddor)
häll i glöggen i en lite kastrull med apelsinskalet och malda kryddorna. Värm tills fingervarmt och låt stå och dra sig i ca 20 minuter (denna process kan uteslutas ifall du inte vill ha mycket glöggsmak). Sila igenom kryddorna så att glöggen inte blir grumlig. Häll tillbaka den extra kryddade glöggen i kastrullen och häll i sockret, Värm upp under omrörning tills sockerkristallerna smält men låt inte massan koka upp. När socker kristallerna smält, ställ kastrullen åt sidan.
Pensla muffinsen med glögg-sockerlaget ca 5 minuter efter att dem tagits ut ur ugnen. Muffinsen och laget ska fortfarande vara varma så att laget kan sjunka in i muffinsen. Låt sedan muffinsen bli helt kalla. Sockerlaget blir som en röd lite hård och tunn hinna på toppen.




Men vad gott! Aldrig hört talas om att man kan göra en sockerlag att pensla muffins med så det var spännande :) Känns som något jag borde prova!