Röda och Gröna Jul Cupcakes
Efter en tröttsam fredag behövde jag sova ut prudentligt nu på lördagen. När jag insätt hur sent jag vaknat så kändes det onödigt att planera något stort för dagen så valde att stanna hemma och baka lite mer julcupcakes! Idag blev det mellanstora röda och gröna chokladcupcakes med vaniljsmörkfrämsfrosting. Receptet följer här nedan, hoppas du tycker om dem!

Grundrecept för 12 normalstora chokladmuffins (eller 24 st minimuffins)
125 g rumstempererat smör
125 g (1,5 dl) strösocker
2 ägg
100 g (1,75 dl) mjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Vispa smör och socker pösigt. Häll sedan i äggen och mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt sedan mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör till en slät smet med hjälp av en slickepott. Fördela smeten i 12 normalstora formar som lagts upp i en muffinsplåt. Baka i mitten av ugnen i 15 minuter i 190 grader. Ta sedan ut muffinsen ur ugnen och låt svalna på ett galler så att dem inte blir fuktiga i botten.

425 g florsocker
2 msk mjölk
1 tsk vaniljextrakt (ger mer smak än vaniljsocker)
125 g rumstempererat smör
Vispa smöret vitt och fluffigt, det kan ta ca 5 minuter. OBS! det är superviktigt att verkligen mixa smöret vitt, mjukt och fluffigt, annars blir frostingen tung och ganska osmaklig. När smöret är uppvispat häll i vaniljextrakten och 100 g florsocker. Mixa i ca 2 minuter tills allt är välblandat. Häll sedan ner 1 msk mjölk och 100 g florsocker och mixa igen. Fortsätt med 100 g florsocker i taget tills du använt all florsocker. Ifall du känner att konsistensen är för fast häll i en tsk mjölk i taget till önskad konsistens och ifall konsistensen är för lös, öka med florsocker. När du fått till önskad konsistens är det bara att frosta dina cupcakes! Ifall du vill som jag i detta inlägg ha färgad frosting använd gelé färger. Vanlig karamellfärg kommer förstöra frostingens konsistens och inte få lika stark färg. Geléfärg finns på bland annat Cervera, Panduro och i andra bakbutiker.



Gott recept! Men kör jag skulle vispa i äggen och mjölken med det vispade smöret och sockret så blev det gyningt. Vad beror det på?