Tranbärsmuffins med Saffransfrosting!

Tidigare lade jag upp ett recept på tranbärsmuffins, tyvärr blev jag missnöjd med både bilden och frostingen i det inlägget. Därför kommer jag idag med samma recept på tranbärsmuffins, men istället så bjuder jag på ett fantastiskt recept på gyllengul och underbart god saffransfrosting. Saffransfrostingen är inte för tung och passar perfekt till de mjuka och saftiga tranbärsmuffinsen.  I Sverige är tranbär inte speciellt förknippat med jul, men tillsammans med saffran blir dem en helt klar favorit kring jul!

 Tranbärsmuffins (räcker till 12 normalstora muffins)

125g rumstempererat smör

 125 g (1,5 dl) strösocker

 2 ägg 

 2 msk mjölk

 120 g (2 dl) mjöl 

 1 struken tsk kardemumma

 1 tsk bakpulver

100 g mjuktorkade tranbär (finns på bla på ÖoB för 20 kr)

Vispa smör och socker tills massan blir ljus och lite fluffig vilket ta runt fem minuter. Tillsätt ägg och mjölk och vispa till en någorlunda jämn smet. Sikta ner mjöl, kardemumma och bakpulver och vispa ihop till en jämn smet. Hacka och rör ner de torkade tranbären med en slikepott i smeten och fördela sedan jämnt i formarna. Baka i mitten av ugnen i ca 15 - 18 minuter eller tills muffinsen har rest sig och är torra i mitten. Ta ut muffinsen ur ugnen och låt svalna på ett galler. 

 Tack vare tranbären håller sig dessa muffins mjuka och saftiga längre, även om du förvarar dem i kylskåpet. Kom ihåg att ta ut dem två timmar innan servering så att de inte är hårda. Bäst förvaras dem i en burk i rumstemperatur om de inte är frostade. 
Saffransfrosting (12 normalstora cupcakes)

7 dl florsocker

125 g rumstempererat smör

125 g philadelphia ost

1 msk citronsaft

1 kuvert saffran 

(denna frosting görs bäst i en stående mixer då denna frsoting måste mixas länge för att få till rätt konsistens)

Lägg i smöret och osten i en skål och mixa på medelhastighet i 6 min tills smöret och philadelphian har blivit fluffigt och nästan vitt. Häll i saffranet och citronsaften och sätt på mixern i låg hastighet i ca 2 minuter. Höj sedan hastigheten och mixa i ytterligare 4 minuter. Börja med en deciliter i taget av florsockret och mixa i hög hastighet i två minuter mellan varje tillsättning. Hur mycket florsocker du behöver varierar på hur du vill ha konsistensen och vad för sorts smör och philadelphia du använder. Men mellan 5 - 10 dl hårdnackad florsocker brukar vara det normala. 

När allt florsocker är iblandat, ställ mixern på högsta hastighet och mixa frostingen i 5 minuter. Efter det bör frsotingen ha en perfekt konsistens! :)

 Dekorera med svirvlar eller med runda ringar och ett torkat tranbär på toppen! 
 
Recept | cupcakes, muffins, saffran, saffransfrosting, tranbär, tränbärsmuffins | |
Upp