Äppelstrudel i muffinsformat

Kryddig och aromatisk är två ord som beskriver dessa små bakvärk. Har kallat dessa för äppelstrudel eftersom att jag tycker att dessa har liknande kryddning som en tysk äppelkaka (äppelstrudel). Kryddningen är så härligt varm och julig. Kardemumma, kanel och ingefära tillsammans med äpplen och hasselnötter. Måste säga att detta är en favorit och passar med alla typer av frostingar, men smakar även utmärkt utan någonting på. Om man vill köra på frosting är vanilj ett härligt alternativ, men choklad eller nougat blir också perfekt :) 

Äppelstrudel-muffins (12 normalstora eller 24 minimuffins)
*125 g smör
*125 g farinsocker
*2 ägg
*4 msk mjölk
*2 tsk bakpulver
*125 g mjöl
*50 hackade hasselnötter
*1/3 tsk kanel
*1/4 tsk kryddnejlika
*1/4 tsk muskonöt
*1/4 tsk ingefära
*125 g rivet äpple

Vispa smör och socker pösigt. Häll sedan i äggen och mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt sedan mjöl, kryddorna och bakpulver och rör till en slät smet med hjälp av en slickepott. Slutligen häll i hackade nötter och rör ordentligt. Fördela smeten i 12 normalstora formar och baka i mitten av ugnen i 12-15 minuter i 190 grader. Ta sedan ut muffinsen ur ugnen och låt svalna på ett galler så att dem inte blir fuktiga i botten.

Smörkrämsfrosting med vanilj
* 250 g mjukt smör (ställ det i rumstemperatur minst 8 timmar innan, smöret måste vara MJUKT!)
* 650 g florsocker
* 1 tsk bourbon vanilj pulver eller färsk vanilj från vaniljstång
* ev lite mjölk

Börja med att ta ut smöret ett bra tag innan så att det är mjukt! Du ska lätt kunna klämma det med fingrarna, men det får inte börja smälta. Använd gärna en ståmixer eftersom att du kommer att få vispa länge. Lägg i hela smöret i en bunke och vispa på medelhög hastighet i minst 5 minuter, helst mer. Häll sedan i ca 2 dl florsocker och vispa i ytterligare 3 minuter. Fortsätt att hälla i 2 dl florsocker åt gången och vispa i 3 minuter emellan tills allt florsocker är med. Häll sedan i vaniljen och vispa i någon minut. Känner du att krämen är för tjock kan du tillsätta lite mjölk (1 msk i taget), och är den för lös tillsätter du mer florsocker. Du vet att krämen nått en bra konsistens när du tar upp den på en sked och den är svår att skaka av, men inte omöjlig. Toppa av muffinsen med två hackade hasselnötter :)

Recept | hasselnöter, muffins, äppelmuffins, äppelstrudel | |
Upp