Knäckäpplen

Dessa fantastiskt goda och fina muffins har fått namnet knäckäpplen främst för att dem är stylade så att de ser ut som kanderade äpplen man kan köpa på marknader. Muffinsen har en grundsmak av äpple och kola och är toppade med lite vaniljfrosting för att bryta av äppelsmaken. Dessa är perfekta vid jultid för lite mer äppelsötma men är utmärkta under hela hösten då fins svenska äpplen finns till salu. Dekorera gärna som jag med glasspinnar för att få muffinsen extra söta, men en härlig klick frosting räcker. Scrolla ner för detta goda recept och fler bilder :) 

Knäckäpplen i muffinsformat (12 normalstora eller 24 minimuffins)
*125 g smör
*125 g farinsocker
*2 ägg
*2 msk mjölk
*2 tsk bakpulver
*125 g mjöl
*125 g rivet äpple
*2 msk ljus sirap

Vispa smör och socker pösigt. Häll sedan i äggen, mjölken och sirapen och vispa till en slät smet. Tillsätt sedan mjöl och bakpulver och rör till en slät smet med hjälp av en slickepott. Slutligen häll i det rivna äpplet i smeten och rör ordentligt. Fördela smeten i 12 normalstora formar och baka i mitten av ugnen i 12-15 minuter i 190 grader. Ta sedan ut muffinsen ur ugnen och låt svalna på ett galler så att dem inte blir fuktiga i botten.

Smörkrämsfrosting med vanilj
* 250 g mjukt smör (ställ det i rumstemperatur minst 8 timmar innan, smöret måste vara MJUKT!)
* 650 g florsocker
* 1 tsk bourbon vanilj pulver eller färsk vanilj från vaniljstång
* ev lite mjölk

Börja med att ta ut smöret ett bra tag innan så att det är mjukt! Du ska lätt kunna klämma det med fingrarna, men det får inte börja smälta. Använd gärna en ståmixer eftersom att du kommer att få vispa länge. Lägg i hela smöret i en bunke och vispa på medelhög hastighet i minst 5 minuter, helst mer. Häll sedan i ca 2 dl florsocker och vispa i ytterligare 3 minuter. Fortsätt att hälla i 2 dl florsocker åt gången och vispa i 3 minuter emellan tills allt florsocker är med. Häll sedan i vaniljen och vispa i någon minut. Känner du att krämen är för tjock kan du tillsätta lite mjölk (1 msk i taget), och är den för lös tillsätter du mer florsocker. Du vet att krämen nått en bra konsistens när du tar upp den på en sked och den är svår att skaka av, men inte omöjlig. Toppa av muffinsen med en glasspinne i mitten! :)

Recept | knäckmuffins, knäckäpplen, vaniljfrosting, vaniljsmörkräm, äppelmuffins | |
Upp