Choklad och hasselnöts muffins

Här kommer årets första recept! Hasselnöt och choklad är en fantastiskt kombination, speciellt på muffins. Dessa har jag valt att dekorera med en härlig chokladganache och hackade hasselnötter. Enkelt, gott och rätt så juligt recept som passar perfekt till både julfika och vanlig mysfika nu när det blir så mörkt på eftermiddagarna. 

Grundrecept för 12 normalstora muffins (eller 24 st minimuffins)

* 125 g rumstempererat smör

* 125 g (1,5 dl) strösocker

* 2 ägg

* 100 g (1,75 dl) mjöl

* 3 msk kakao

* 1,5 tsk bakpulver

* 2 msk mjölk  

* 30 gram hackade hasselnötter 

Vispa smör och socker pösigt. Häll sedan i äggen och mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt sedan mjöl, kakao och bakpulver och rör till en slät smet med hjälp av en slickepott. Häll sedan i nötterna i smeten och rör om. Fördela smeten i 12 normalstora formar som lagts upp i en muffinsplåt. Baka i mitten av ugnen i 12-15 minuter i 190 grader. Ta sedan ut muffinsen ur ugnen och låt svalna på ett galler så att dem inte blir fuktiga i botten.  

Recept på chokladganache

* 300 gram mörk kvalitetschoklad 

* 1,5 dl vispgrädde på minst 36%

Skär chokladen i små bitar och lägg i en värmetålig skål, häll över grädden och placera i en mikrovågsugn i 30 sekunder. Efter 30 sekunder rör du om kraftigt med en sked i minst en minut för att chokladen ska smälta. Upprepa denna process tills chokladen och grädden har smält samman. Kom ihåg att röra om ordentligt efter varje tur i mikron, det är just vid denna process som smältningen sker. Ha aldrig heller ganachen i mikron i mer än 30 sekunder åt gången för att inte bränna den. När all choklad har smält så är ganachen färdig.
Till detta recept vill du använda ganachen direkt! Den bör inte vara ganska seg i konsistensen och fortfarande lite varm.

Fördela ganachen på de svala muffinsen med en sked. Ganachen stelnar snabbt så smeta ut den ordentligt och snabbt! Strö över nötterna direkt! Låt stelna i ca 5 minuter och sedan är de serveringsklara! Förvara i rumstemperatur i en tät försluten förpackning i max 4 dagar. Det går bra att frysa muffinsen utan ganachen och dekorera när dessa har tinat.

Hoppas att ni tycker om receptet lite mycket som jag. Prova gärna att ha dem i muffinsformar med jultema (köpte mina på panduro) så blir det direkt mer julkänsla! Kan tipsa om att inte fylla formerna med för mycket smet, lite mer papper gör att man kan ha mer ganache som gör muffinsen extra goda och fylliga. Fler recept kommer inom kort, är redan på gång med en hel del andra godsaker både med och utan nötter. 
 
Recept | choklad, cupcakes, hasselnöter, julcupcakes, muffins, recept | |
Upp