Vanilj och plommonmuffins

Idag bjuder jag på lite klassiska vanilj och plommonmuffins. Plommon kan funka året runt men tycker ändå att plommon och vanilj tillsammans har lite julsmak i sig. Dessa muffins är perfekta för den som inte gillar för söta smaker eller för den som gillar fruktiga smaker. Du kan med fördel byta ut plommonen mot torkad frukt eller russin. Använde gärna ren bourbon vanilj i för att få fin ren vaniljsmak. Jag valde att dekorera mina muffins med cream cheese frosting och plommon men dessa fungerar även perfekt frostingfria! :)

Plommon och vaniljmuffins 12 normalstora  (eller 24 st minimuffins)

* 125 g rumstempererat smör
* 125 g (1,5 dl) strösocker
* 2 ägg
* 125 g (1,75 dl) mjöl
* 2 tsk bakpulver
* 1 tsk vaniljsocker eller en halv tsk ren bourbonvanilj-pulver
* 2 msk mjölk
* 12 stk katrinplommon hackade

Vispa smör och socker pösigt. Häll sedan i äggen och mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt sedan mjöl och bakpulver och rör till en slät smet med hjälp av en slickepott. Häll sedan i plommonen i smeten och rör om. Fördela smeten i 12 normalstora formar som lagts upp i en muffinsplåt. Baka i mitten av ugnen i 12-15 minuter i 190 grader. Ta sedan ut muffinsen ur ugnen och låt svalna på ett galler så att dem inte blir fuktiga i botten.

Klassisk Cream Cheese Frosting (för 12 stycken Cupcakes) 

* 5 dl florsocker
* 1 tsk citronsaft
* 70 g mjukt smör
* 70 g philadelphiaost, fullfet.
* ev mjölk

Lägg smör, philadelphiaost och citronsaften i en skål och låt bli rumsvarma i några timmar. Vispa sedan fluffigt i ca 5 - 10 minuter. Massan ska vara vit, lätt och fluffig. Tillsätt sedan 1 dl florsocker i taget och vispa någon minut emellan varje portion med florsocker. Efter att du tillsatt 5 dl florsocker kollar du konsistensen. Är den för lös tillsätter du mer florsocker och är den för fast spär du med 1 msk mjölk åt gången. När du är nöjd med konsistensen mixar du frostingen på hög hastighet i 5 minuter, sedan är det bara att spritsa dina avsvalnade cupcakes! Lycka till! :)

Recept | Marshmallow frosting, cream cheese frosting, plommon, vanilj och plommon, vanilj och plommon cupcakes, vanilj och plommonmuffins, vaniljplommon | |
Upp